Peter Ovink: zorgen over werving vrijwilligers bij de huidige arbeidsmarkt

feb 3, 2022 | Mensen

Peter is al 8 jaar actief bij de Voedselbank. Eerst was hij een van de chauffeurs, daarna coördinator van de chauffeurs en nu is Peter al weer enkele jaren de coördinator van het hele proces rondom de producten. Hij begeleidt met zijn team de werving van het voedsel, de winkel acties, het transport van bedrijven en winkels naar de loods en naar de uitgiftepunten, de opslag en de kwaliteit van het voedsel.  Oftewel, hij is één van de vele duizendpoten bij onze Voedselbank.  En dat terwijl hij een heel andere achtergrond heeft: na een opleiding in de elektrotechniek en aanvankelijk werkzaam op dat gebied, heeft hij daarna vooral gewerkt in het bedrijfsleven.

De teams werken zelfstandig en doen het goed. Ook de voedselverwerving levert voldoende op. Veel bedrijven denken aan de Voedselbank. Ook winkelacties leveren veel op.  Toch zijn er ook tegenslagen. Voorheen werd veel voedsel wat tegen de houdbaarheidsdatum aan zat door supermarkten aan de Voedselbank geschonken. Helaas verkopen zij dit nu vaak zelf tegen lagere prijzen. Begrijpelijk, om verspilling tegen te gaan, maar lastig voor ons.  Hierdoor moesten wij zelf o.a. vlees aan gaan kopen. Gelukkig komen een paar supermarkten hier weer van terug.

Peter houdt van zijn werk bij de Voedselbank. Als chauffeur kwam hij bij alle Uitgiftepunten. Prachtig om te zien dat ze het allemaal anders doen, maar ze functioneren allemaal goed.  Mensen hebben het hart op de goede plaats zitten, ze zijn gemotiveerd bij te dragen aan een goed doel.  Toch maakt hij zich zorgen. Door de aantrekkende arbeidsmarkt is het erg moeilijk voldoende medewerkers te vinden.  Ook mensen die net aangenomen waren vertrekken weer omdat ze alsnog aan het werk kunnen of omdat ze meer gaan werken.  De huidige staf kan niet veel extra taken aan.  Hij hoopt dat alle vrijwilligers  hun netwerk inschakelen, hun vrienden, buren, en familie vragen of ze nog wat tijd over hebben. En wie weet zijn er vrijwilligers die wel een andere taak (erbij)  zouden willen doen. Het zou zo fijn zijn als het team versterkt werd. Onze klanten moeten ondersteund blijven worden.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Contact

Voedselbank Nijmegen Overbetuwe
Winkelsteegseweg 144 B
6534 AR Nijmegen

info@voedselbanknijmegen.nl
06 221 34 130

Bank: NL61RABO0104083255