Onlangs werden op het dak van de loods van de Voedselbank en de Kledingbank 133 zonnepanelen geplaatst. De Stichting Volksbelang van 1895 heeft deze investering volledig gefinancierd ten gunste van de Voedselbank Nijmegen Overbetuwe en de Kledingbank Nijmegen e.o. Een royaal gebaar van sociale betrokkenheid en duurzaamheid.

Mooi initiatief

Het aantal zonnepanelen is afgestemd op het gemiddelde elektriciteitsverbruik van de Voedselbank en Kledingbank samen. Het huidige verbruik bedraagt ca. 40.000 kWh per jaar. De grootste stroomslurpers zijn de vries- en koelcellen van de Voedselbank waar de voorraden bewaard worden voor zij in voedselpakketten verspreid worden naar de negen uitgiftepunten.

Juist in de zomermaanden verbruiken die vries- en koelcellen de meeste energie. ‘Dat is nu net ook de periode dat de zonnepanelen het meeste opleveren en dus zijn we heel blij dat ze onlangs geplaatst zijn. Zo konden we in de maand juni 2020 al een opbrengst registreren van 5250 kWh’, aldus Jan van Halder, voorzitter van de Voedselbank. ‘Een mooie kostenreductie die ook nog eens goed is voor het milieu.’

Stichting Volksbelang 1895

Al sinds de oprichting in 1895 zet de Stichting Volksbelang zich in voor de verbetering van woonomstandigheden van inwoners van Nijmegen.

Voorheen bouwde en verhuurde de stichting sociale woningen tegen bescheiden huren. Tegenwoordig worden uit het fonds, dat is ontstaan door de verkoop van de laatste woningen van de toenmalige gelijknamige woningcorporatie in 1994, uiteenlopende projecten gefinancierd op het gebied van huisvesting en initiatieven voor wonen en welzijn voor bewoners in Nijmegen en directe omgeving.

Een mooi initiatief van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid.