Soms gaat het mis. Totaal onverwacht. En dan gaat ook opeens álles mis. Je verliest je baan, je partner, je moeder, je huis. Niet gek dat je dan in een neerwaartse spiraal terecht komt. En het is dan fijn als je op andere mensen kunt terugvallen. Mensen die je overeind helpen en weer op weg helpen. Lees het persoonlijke verhaal van Arnold.

Crisis

Het was 2002. Arnold was 50 jaar, getrouwd en had een goede baan als projectmanager ICT. Het bedrijf waar hij werkte ging failliet. Arnold raakte werkloos. In de vijf jaar erna stuurde hij minstens 400 sollicitatiebrieven. Als het er niet meer zijn. Maar Arnold kwam niet meer aan de bak. ‘Het was een combinatie van mijn leeftijd, de sector en heel veel pech’.

Veel verloren

Privé kreeg hij namelijk ook veel te verduren die periode. Zijn vrouw overleed in 2004 na een strijd van acht jaar aan borstkanker. Ook verloor hij zijn moeder en zijn zus. Om zijn kansen op werk te vergroten verhuisde Arnold in 2007 naar Nijmegen. Daar vond hij een baan als callcenter medewerker. Niet precies wat hij voor ogen had, maar het was tenminste iets. Helaas raakte hij die baan na een aantal jaren ook kwijt.

Onder de armoedegrens

Arnold kwam in een neerwaartse spiraal terecht. Door zijn onstabiele werksituatie die nu al acht jaar duurde had hij inmiddels schulden opgebouwd. Hierdoor raakte hij zijn koophuis kwijt. Financieel ging het erg slecht. Hij leefde in die tijd onder de armoedegrens.

Te trots

Via via kwam hij toen in 2012 in aanraking met de Voedselbank. Arnold vertelt hoe dat ging: ‘Ik wilde brood op de plank. Maar ik was te trots om erheen te gaan. Ik schaamde me, wilde het eigenlijk niet. Stel nou dat bekenden zien dat ik daar naar binnen ga. Heb het heel lang uitgesteld voordat ik contact zocht met de Voedselbank’.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is je basis. Als je dat niet hebt, hoe kun je dan nadenken over een nieuwe baan, je leven weer oppakken? Toen Arnold eenmaal de stap had gemaakt naar de Voedselbank ging het snel weer beter met hem. Hij zag ineens weer opties. Wilde niet langer stilzitten.

Mindfulness

Een jaar later kon hij weer op eigen benen staan. Hij zocht hulp voor zijn schulden, volgde een opleiding mindfulness en gaat nu anderen die in hetzelfde schuitje zitten coachen. ‘Ik vind het schandalig dat er 1 miljoen mensen onder de armoedegrens leven. Ik kan me daar heel boos over maken. Die mensen wil ik op mijn manier helpen. Mijn ervaring is: als je wil, dan is er heel veel mogelijk.’

*De huidige partner van Arnold heeft ontzettend veel voor hem betekend de afgelopen jaren. Zij heeft hem bij alles wat op zijn pad kwam gesteund. Ook zij heeft een grote rol gespeeld in wie Arnold nu is en hoe hij in het leven staat.